22 Temmuz 2010 Perşembe

Hayatta Verilebilecek En Zor Kararlardan: Meslek Seçimi

Share


Öncelikle Merhaba ! :) Uzun zaman oldu...

Bu yazıda Meslek Seçimi konusunu ele alıcam. Bu karar sanırım hayatta verilebilecek en berbat, en iğrenç, en pis, en kusulası, en böğürülesi, ... kararlar arasında. :) Hele de artık yumurta kemiğe dayandıysa -yani benim gibi lise de son senenizse- işte ozaman ayvayı yemişsiniz demektir.

Şu son zamanlarda daha da bi aklımdan hiç çıkmaz hale gelen bu seçimde neler yapmalıyız, neyi önplanda tutmalıyız, kriterlerimiz ne olmalı gibi sorulara bu yazıda yanıt bulabileceksiniz kanımca. Aslında pekte emin değilim yazının ilerleyen safhalarında neler yazacağım konusunda. :) Başlayalım...


Kişi; Üniversite ve Meslek Seçiminde bulunurken öncelikle yapacağı mesleği belirleyip buna göre puanı yettiğince en iyi üniversiteyi seçer. Yani mantıken bu hep böyle olmuştur. Ama eğer sizde benim gibi birazcık anormalseniz: önce üniversiteyi seçer ardından mesleği seçersiniz. :) Mutlaka Ege Üniversitesi olacak.. :) Sonraki yazılarda Üniversite Seçimi konusunu da ele alıcam.


Meslek Seçimi Nasıl Yapılır ?!

Aslında bu soruya verilecek fazla bir yanıt yok.
  1. Hür irade ile meslek seçmek -daima içinde olan hep istediğin-,
  2. Aile baskısıy ile meslek seçmek,
  3. İşi şansa bırakarak "Puanım nereye tutarsa.." mantığı ile meslek seçmek.
2. ve 3. madde deki tarif bana uyuyor, diyen arkadaşlar için yapıcak bişey yok. Allah yardımcınız olsun; ancak dediğim gibi kendi istediğiniz mesleği seçemediğiniz için kötü bir hayat süreceksiniz. Aşağıyı okuyun. :)

2. madde Eğer aileniz laftan, sözden anlayan bir aileyse rehber öğretmeninizle felan görüştürmeyi deneyin. O da, anlatsın işte çocuğa bırakın bu seçimi, evladınızın hayatı boyunca yapmak istemediği bi mesleği seçmesine neden olmayın felan diye. Ama eğer anlayışlı bi aile deilse zaten hocayla görüşmeye bile gitmeyeceği için yapıcak hiç bişey yok...

3. madde En fenası bu işte. :) Bu arkadaşlar kısaca tembel olup sınıfın arka sıralarında oturan arkadaşlardır. :) Genelde hiç bir yer tuturamazlar. Bu arkadaşlardan zengin bir aileye mensup olanları özel üniversite felan hallederler; ancak maddi açıdan zengin olmayanlar ise ya abidik gubidik bi mesleği hiç duyulmamış bir üniversite de okur ya da "Bi dahaki seneye artık, kısmet der.." yerinde oturur. Bu sorunun çözümü ise sadece çalışmakta...

Şimdi gelelim 1. maddeye... Kendi hür irademizle mesleğimize karar vermek, verebilmek. 1. Madde ye mensup olanlar derslerinde iyi ve çok iyi olanlardır. Bu arkadaşlar gayet tabi diğerlerine göre şanslıdır biraz. Çünkü üzerlerinde ne aile baskısı ne de deslerinin kötü oluşu yönünden işini şansa bırakma zorunluluğu vardır. Ancak bu durumda bile olunsa meslek seçimi o kadar da kolay olmuyor malesef.

Küçüklüğünden beri kafasına koyduğu, "Ben büyüyünce şu mesleği yapıcam.." diyen arkadaşlar zaten bu sorunla ilgilenmeyen, bu yazıyıda okumayan arkadaşlardır. Bu arkadaşlar puanı yettiğince iyi bir üniversiteye girip ileride vatana ve millete hayırlı insanlar olabilirler.

Şimdi gelelim yazının başından beridir beklediğiniz yere. Eğer içinizde böyle bir istek yoksa bir türlü mesleğinizi seçemiyorsanız ne yapmak lazım:

Öncelikle bölümünüzdeki tüm meslekleri araştırın. Artık bölümüne göre meslek seçme de zaten unutuluyor. Eski sisteme göre çok fazla puan kaybettiriyordu bölüm dışı tercih; fakat şimdi 3-5 net felan oynuyor. Her neyse, meslek araştırması/seçimi yaparken ilgi alanlarınızı, mesleklerin koşullarını, bu meslekle ne kadar kazanabileceğinizi, bu meslekle iş bulabilme durumunuzu mutlaka önplanda tutun.


İlgi Alanlarına Göre Meslek Seçimi: Örnek vermek gerkirse okumayı ve yazmayı seviyorsanız Edebiyat, müziğe ilginiz varsa doğru konsevatuara ( zaten hemende gideni alıyorlar (: ), insanlara yardım etmeye bayılıyorsanız Sosyal Hizmetler'e, ... bunun gibi yeneğinize/ilgi alanınıza göre meslek seçimi yapabilirsiniz.

Mesleklerin Koşullarına Göre Meslek Seçimi: Sürekli ofiste olmayı
gerektiren bir meslek (Bankacılık gibi) mi tercihiniz olur, açık havada yapılacak bir meslek (Arkeleoji gibi) mi ?! Şahsen ben sürekli masa başınca olacağım bir mesleği yapmak istemem...

Gelir Düzeyine Göre Meslek Seçimi: Bu oldukça basit bir durum, bunun için geleceğin mesleklerini tercih etmelisiniz. Böyle Muhasebe gibi bir meslek okursanız bırakın para kazanmayı iş dahi bulamazsınız.

Kolayca İş Bulabilme Yönünden Meslek Seçimi: Örnek vermek gerekirse Muhasebe okuduktan sonra iş miş bulamazsınız; ama Sosyal Hizmetler okuduktan sonra uzman olarak direk devlete kapağı atabilirsiniz. :)

Bu gibi yönlerden seçebileceğiniz meslekleri değerlendirin. Böylece daha kolay birşekilde mesleğinizi bulacaksınızdır. Ayrıca çok çok yararlı olacağını düşümdüğünden şu anketi mutlaka yapmanızı istiyorum:

Sonuçlarınızı burada paylaşırsanız, beni bahtiyar edersiniz. :)

Meslek hakkında bilgi sahibi olmak gerektiğini biraz yukarıda ifade etmiştim. Bu açıdan meslekler, meslekler hakkında, tüm meslekler gibi aramalar yaparak bakın, araştırın...


Ayrıca MEBGENÇ sitesine uğramayı asla unutmayın. İşinize yarıyacak bir çok bilgiye MEBGENÇ'ten ulaşabilirsiniz.


Anahtar Kelimeler: meslek seçimi, meslek seçimi anketi, mesleğimi nasıl seçmeliyim, mesleğimi seçemiyorum, bana uygun mesleği nasıl bulurum, meslekler, meslek seçicekken dikkat edilmesi gerekenler, meslek seçimi nasıl yapılır, ygs meslek seçimi, lys meslek seçimi, meslek seçiminde ailenin etkisi, ...

snoktak, 22 Temmuz 2010

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı esirgemeyiniz ! Türkçe'yi, Turqche yapmamaya özen gösterirseniz; seviniriz ! :)

(Yorumlama biçimi olarak Anonim veya Adı/URL'yi seçmek size kolaylık sağlayacaktır...)